ponedeljak, 04 novembar 2019 12:10

ODIGRANA POZORIŠNA PREDSTAVA ,,DECA NEBA“

U subotu 02. novembra 2019. godine ,u maloj sali Doma kulture odigrana je pozorišna predstava ,,DECA NEBA“, koja je rađena po tekstu Aleksandra Božovića , a u režiji Aleksandre Manasijević.

11480363 Copy

 

O predstavi sledi više informacija u nastavku.

 Deca neba je drama autora Aleksandre Manasijević i Aleksandra Božovića koja za izvore koristi ratna dešavanja širom sveta, u poslednjih dvadesetak godina, u kojima je živote izgubilo na hiljade dece. Ovo je prva anti-ratna drama koju izvode deca, što je zanimljiv i zastrašujući podatak, koji potvrđuje tezu da su srpska dramaturgija i romaneskna literatura XX veka ispunjena prećutanim temama i ličnostima, pogotovo onim provokativnim, aktuelnim i kritičkim po svaku politiku.

      Kompozicija drame je jednočina, s tim što se sastoji od tri tematske celine, dramski uslovno rečeno čina. Likovi u drami su šestoro dece i to iz: Srbije, Libije, Iraka, Palestine, Azerbejdžana i Sirije, koji su svedoci stradanja i urušavanja njihovih država, naroda i porodica. Postavljaju pitanja besmisla ratovanja i ubijanja , ali i daju svoju viziju lepšeg i pravednijeg sveta. Oni su u ratu izgubili sve, i porodicu, i detinjstvo, i sreću, i priliku da žive život dostojan deteta, ali ostaje, vera, nada i ljubav u bolje sutra i preobražaj koji svi očekuju.

     Drama Deca neba opisuje detalje teških sudbina dece koja žive u ratnim žarištima širom sveta, prikazuje njihov strah, njihovu zbunjenost, gubitke članova njihovih porodica, ubistva njihovih drugova, samoću i izgubljenost sa kojom se suočavaju, ali i želju za životom koja nadvladava sve zemaljske slabosti i probleme.

     Drama Deca neba posvećena je svoj stradaloj deci širom sveta, njihovom herojstvu i neuništivom duhu, ali predstavlja i rodoljubivu opomenu današnjim i budućim generacijama, kao objašnjenje i dokaz besmisla pobeda i poraza u XX veku, u nacionalnom, moralnom i duhovnom smislu, plaćenim nevinim dečijim životima, što je učinilo HH vek vekom tragedija koji i danas u XXI veku još uvek nisu prestale.

Produkcija predstave

„Deca neba“

Predstava Deca neba rodila se kao projekat Udruženja Čarobna lampa, a u okviru glumačkih radionica koje ovo Udruženje izvodi, i polaznici glumačke radionice iz Osnovne Škole „Aca Milosavljević“ iz Rušnja u poslednjih godinu dana zajedno sa svojim mentorima iz Čarobne lampe uspeli su da pripreme ovu predstavu, koja je u početku bila planirana za lokalno izvođenje, ali je izrasla u projekat sa značajnijom i većom ambicijom. Produkcijske potrebe odnose se na opremu predstave, dekorsku i kostimsku, sredstva za pripremu predstave, za rad umetničkog i tehničkog sektora, organizaciju i promotivnu kampanju koja bi morala da bude veoma snažna i uticajna. Izvršni producent predstave je Udruženje Čarobna lampa.

Pozorišni život predstave

„Deca neba“

Premijera predstave je zakazana za 30. jun 2019. godine u Dečjem kulturnom centru Beograd, a zatim je planirana turneja po gradovima Srbije, srpskim zemljama i dijaspori. Ambicija je da ova anti-ratna drama u izvođenju dece, bude uključena i u nekim redovnim repertoarima.

Podela uloga i saradnici predstave

Uloge:

Devojčica iz Palestine- Milica Ranković

Devojčica iz Libije – Maša Ranković

Alema iz Sirije – Milica Jovanović

Devojčica iz Iraka– Bojana Petrović

Devojčica iz Azerbejdžana– Petra Milenić

Miloš iz Srbije- Luka Laban

           

Tekst:

Aleksandar Božović

Režija, scenografija,muzika kostim:

Aleksandra Manasijević

Dizajn  svetla, teničko vođstvo:

Milan Kovačević

Video i dizajn:

Hadži Aleksandar Đurović

Rikvizita:

Osman Mustafa

Šminka:

Dragana Nenadić

Pročitano 682 puta